De penopauze, beter bekend als de mannelijke overgang, is niet bepaald sexy. En toch bestaat de kans dat ook jij als man eraan moet geloven. Zo rond je 40e levensjaar kun je de eerste tekenen van een penopauze opmerken. En als je niet oplet of de symptomen negeert, krijgt je gezondheid het flink te verduren.
Hoe herken je de penopauze, wat zijn de symptomen hiervan en hoe maak je de beruchte penopauze zo aangenaam mogelijk zodat jij door kunt gaan met datgene wat je het liefste doet: ondernemen?
Wat is een penopauze?
De penopauze, ook wel andropauze genoemd, is de periode waarin het mannelijk geslachtshormoon testosteron daalt. Testosteron heeft invloed op de hersenen, botten, bloed, spieren, libido, erectiekracht en immuunsysteem. Rond het 40e levensjaar neemt het testosterongehaalte geleidelijk af. Een normaal proces wat hoort bij het ouder worden.
Ongeveer 12% van de mannen krijgt hier daadwerkelijk last van. Iets meer dan 1 op de 10 mannen, dus. Als man kun je psychische of lichamelijke klachten ondervinden. Denk maar aan de midlife crisis.
Net als bij de vrouwelijke overgang begint de penopauze vaak rond het vijftigste levensjaar. Elke man is anders en daarmee dus ook de start van de overgang, de duur ervan en de klachten die je ervaart.
Symptomen van een penopauze: wat merk je?
Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Doordat je testosterongehalte daalt, kun je bepaalde veranderingen in cruciale lichaamsfuncties merken. Denk aan:
- Een verminderd libido. Je hebt minder zin in seks of ervaart zelfs erectieproblemen.
- Je haargroei en spiergroei nemen af. In ruil daarvoor krijg je meer buikvet.
- Je merkt dat je energielevel lager is. Je voelt je lusteloos.
- Je kunt depressieve klachten ervaren.
- Slaapstoornissen zijn niet ongewoon.
- Je kunt last krijgen van botontkalking, osteoporose en/of bloedarmoede.
De verschijnselen van een penopauze zijn te vergelijken met die van de menopauze, de vrouwelijke overgang. Bij mannen zijn de symptomen milder. Het verliezen van je vruchtbaarheid gebeurt slechts zelden, je belandt minder snel in een depressie dan je vrouwelijke partner tijdens haar menopauze, je hebt minder last van de bekende opvliegers en de duur van je penopauze verschilt ook iets: wij mannen kunnen er tot 10 jaar last van hebben.
De snelste weg om de symtpomen van een penopauze te drukken
Ook mannen moeten er aan geloven, helaas. De natuur heeft het zo voor ons bedacht. Nu je testosterongehalte daalt, kun je last krijgen van kwaaltjes waar je niet op zit te wachten. Gelukkig kun je er wat aan doen.
We zoeken graag naar de snelste oplossing om van onze problemen af te komen. Voor een penopauze kom je al snel uit op medicijnen. Viagra is de meest bekende, zodat je je libido toch een boost kunt geven in tijden van een laag testosterongehalte. Voor een paar tientjes onderdruk je de verschijnselen van je (beginnende) penopauze. Maar een oplossing voor het dieperliggende probleem? Dat gaan dit type medicijnen je niet geven. Het kan zelfs risico’s met zich meebrengen. En daar zit je niet op te wachten.
In overleg met de huisarts kun je ook injecties, tabletten of gel voorgeschreven krijgen, waarmee het tekort aan testosteron genormaliseerd wordt. Maar zit je daar op te wachten? Je wil niet met je huisarts bespreken hoe je de klachten jouw overgang verhelpt. Jij wil een echte oplossing.
De juiste behandeling tegen de penopauze
Wil je, ook na je vijftigste levensjaar, doorgroeien als ondernemer, partner, vader en vriend zonder alle klachten van de penopauze? Dan zit er maar één ding op: een gezonde levensstijl. Je kunt het volgende doen om de klachten van de mannelijke overgang te bestrijden:
- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging in vorm van sport. Krachttraining is een aanrader. Onderzoek heeft aangetoond dat krachttraining het testosterongehalte op natuurlijke wijze verhoogd. Je blijft fit en verhoogt het gehalte aan testosteron in je lichaam op natuurlijke wijze. Een win-win.
- Zorg voor voldoende zonlicht. Kom je weinig buiten? Zorg dan dat je het vitamine D gehalte in je lichaam aanvult door middel van supplementen.
- Stap over op een gebalanceerd en gevarieerd dieet. Eet genoeg (groene) groente, (vette) vis en drink genoeg water. Laat de friteuse en zak chips links liggen.
- Vermijd simpele, eenvoudige koolhydraten en bewerkt voedsel zo veel mogelijk. Kies voor gecompliceerde koolhydraten, ofwel voeding met veel vezels en weinig snelle suikers.
Het is belangrijk dat je lichaam de essentiële vitamines en mineralen binnenkrijgt. Door middel van een bloedonderzoek kun je de vitamine- en mineraalgehalte in je bloed testen en kijken waar jij nog moet bijsturen.