Je kent het type wel. De gezapige veertiger die plotsklaps een nieuwe sportauto koopt, zijn vrouw inruilt voor een jonger modelletje, en zijn kalende kruin voorziet van een prachtig bijpassend haarwerkje. Een typisch gevalletje midlifecrisis, denken we dan. Maar zo ziet een midlife crisis er uit in ons hoofd. De realiteit is anders. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van een midlifecrisis. Deze post is voor mannen geschreven, maar net zo interessant voor vrouwen.
Het grote besef
Het besef dat we een dagje ouder worden – en dat we dus niet het eeuwige leven hebben – doet rare dingen met een man. Je begint na te denken over het leven en in veel gevallen leidt dit tot de overtuiging dat je helemaal niet die persoon bent geworden, die je eigenlijk wil zijn. Dit is meestal het teken dat je in een zogenaamde midlifecrisis bent aanbeland. Je ziet eindelijk in dat je al die jaren een rol hebt gespeeld en slechts anderen hebt willen behagen. In de eerste plaats je ouders, familie, vrienden, en in de tweede plaats de maatschappij. Je hebt je namelijk al die tijd aangepast aan de waarden die je van kinds af aan hebt meegekregen, en pas nu zie je in dat deze waarden eigenlijk helemaal niet de jouwe zijn.
Around mid-life everyone goes maniac a little bit.
— Tom Berenger, acteur
Word de man die je altijd al was
Dit besef kan tot rigoureuze beslissingen leiden. De partner wordt ingeruild, de vertrouwde baan vaarwel gezegd en uiterlijk en voorkomen winnen met de dag aan waarde. Je wordt overall wat meer egoïstisch. Want je hebt jezelf nu eenmaal al die jaren weggecijferd, zo voelt het althans. Vandaar dat de midlifecrisis ook wel wordt aangeduid als de tweede pubertijd. Al is de term ‘tweede fase van volwassenheid’ beter op zijn plaats. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken – vooral vrouwen – en wat de term midlifecrisis ook impliceert, kan een midlifecrisis ook heel positief uitpakken. Sterker nog, misschien is het achteraf wel het beste wat je ooit is overkomen. De midlifecrisis biedt je namelijk de kans om uiteindelijk toch nog die man te worden, die je altijd al hebt willen zijn.
Schepen verbanden
In sommige gevallen kan dit zelfs bereikt worden zonder drastische veranderingen. Maar dan moet je wel een manier vinden om je nieuwe waarden in te passen binnen de bestaande voorwaarden (gezin, hypotheek, etc.). En dit lukt zeker niet altijd. Soms is het verbranden van de schepen achter je echt de enige weg naar geluk. So be it. Die beslissing moet je durven nemen, dat ben je jezelf verschuldigd. Maar ga daarbij nooit over één nacht ijs. Denk er rustig over na en laat je daarbij waar nodig helpen door een professionele coach. Alleen zo voorkom je dat je op een ochtend wakker wordt met je toupet klevend op het hoofdkussen, je gezicht stijf van de botox, koppijn van de viagra, en denkt ‘wat heb ik nu toch allemaal gedaan’. Grijp daarvoor in de plaats de kansen die deze tweede fase van volwassenheid te bieden heeft met beide handen aan en haal het maximale uit jouw midlifecrisis.
Geen fysieke signalen
Een midlifecrisis is moeilijk te herkennen. In tegenstelling tot het vrouwelijke equivalent – de overgang – zijn er geen fysieke signalen waaraan een midlifecrisis zich verraadt. Bovendien kun je er eigenlijk ook geen leeftijd aan vastplakken. De ene man krijgt er al als dertiger mee te maken, de ander pas als hij vijftig is. En sommige mannen krijgen er nooit last van. Wat dat betreft kun je een midlifecrisis het beste vergelijken met verstandskiezen. Zie het als het laatste stapje in het langdurige proces van volwassen worden. Als je er goed door komt reset je je waarden naar je eigen waarden en niet alleen naar de waarden van je ouders en de waarden van de maatschappij.
Midlifecrisis test
Toch zijn er wel manieren om erachter te komen of jij al in jouw midlifecrisis bent aanbeland? Stel jezelf daarvoor de volgende vragen. Ben je ontevreden met je leven, of je manier van leven, terwijl je er daarvoor altijd gelukkig mee was? Beginnen mensen en zaken die je vroeger spannend vond, je nu te vervelen? Wil je iets heel anders gaan doen en heb je behoefte aan avontuur? Houd jij je bezig met zingeving en de zin van het leven en vraag je jezelf af of de vroeger gemaakte keuzes, die toen zo voor de hand lagen, wel de juiste waren? En vraag je jezelf ook weleens af wie je bent en waar je leven naartoe leidt? Zijn deze vragen ook op jouw van toepassing? Proficiat, je tweede leven kan beginnen.
Iedere succesvolle ondernemer heeft een ervaren business coach. Want je wilt niet alleen meer dan genoeg geld verdienen, maar ook een sterk lichaam en goede relaties met mensen die je positieve energie geven.