Mythes over exitstrategie voor ondernemers

Ontdek de waarheid over exit strategie voor ondernemers. Voorkom fouten en realiseer een succesvolle bedrijfsovergang met praktische inzichten.

Nu in de winkel! Boek voor MANNEN

Mijn nieuwe boek ‘Boek voor MANNEN’ is vanaf vandaag te koop in de betere boekhandel en uiteraard op internet. Ik heb het geschreven voor iedere man die meer daadkracht, avontuur en plezier in zijn leven kan gebruiken.

Als je het verschil wilt maken in je leven en je niet wilt neerleggen bij uitstelgedrag, sleur en gepolder dan is dit het boek voor jou.

Ik raad het ook alle vrouwen aan die willen weten wat hun man beweegt. (Tip: Geef dit boek cadeau aan je man. Daar doe je jezelf ook een plezier mee!)

‘Luister niet naar je vrouw, maar naar Eelco Smit. Die heeft echt het beste met je voor,’ zegt journalist en auteur Dominique Haijtema.

‘Eelco Smit begrijpt waarom mannen ballen hebben – en dat ze daar wat mee moeten,’ aldus Patrick Kicken, DJ Radio Veronica en bewustzijn expert.

Boek voor MANNEN is speciaal geschreven voor alle mannen die hun persoonlijke ambities waar willen maken en zo het maximale uit zichzelf willen halen. Het boek biedt je de concrete inzichten en tools om bewust en succesvol je eigen leven te leiden als man.

Het eerste exemplaar van Boek voor MANNEN werd in ontvangst genomen door BNR Nieuwsradio journalist Paul van Liempt.

Koop nu bij bol.com

8 essentiële vragen voor bevredigend werk

Werk en liefde zijn de twee zaken die het meeste invloed hebben op je gevoel van geluk. Dus de keuze voor een partner en de keuze voor een baan of ondernemerschap zijn essentieel als geluk het doel is in je leven.

Psycholoog Steve Biddulph geeft in zijn boek Manhood een model van acht niveaus van bevredigend werk. Hij zegt hierover: “Deze criteria zijn niet bedoeld om jezelf te vergelijken met anderen. Ze zijn een afspiegeling van individueel heldendom.” Het is een vragenlijst die is gericht op mannen. Echter ook voor vrouwen zijn het vragen die inzicht verschaffen over hoe het gesteld is met werk en geluk.

Hieronder vind je 8 vragen om te testen of jouw werk optimaal bevredigend is:

1. Draag je je steentje bij? Of zit je op de bagagedrager?
2. Kun je op eigen benen staan? Of leef je op kosten van anderen?
3. Draagt jouw werk op een positieve manier bij aan het leven van anderen? Doe je je werk met humor en een glimlach?
4. Ben je kostwinner voor anderen? Produceer je meer dan je consumeert?
5. Creëert jouw werk een infrastructuur voor het werk van anderen? Ben je een ondernemer?
6. Train en ontwikkel je andere mensen om hun leven en toekomst te verbeteren? Ben je een mentor?
7. Helpt jouw werk om de aarde, de mens en al het leven te beschermen? Heeft je werk geen schadelijke effecten?
8. Gebruik je in je werk jouw eigen kwaliteiten en talenten zodat het een uniek en krachtig effect heeft op de wereld?

Droombanen bestaan niet, maar je komt een aardig eind in de buurt als je genoeg vragen met ja kunt beantwoorden.

Kan jouw werk eigenlijk wel wat meer bijdragen aan je geluk?

10 goede redenen om een coach in te huren

Mensen met een coach zijn gelukkiger en succesvoller dan mensen die nooit coaching hebben ontvangen. Hieronder volgen de 10 voornaamste redenen om met een coach aan de slag te gaan.

1. een coach helpt je duidelijk te maken wat je echt wilt doen met je leven. Coaching helpt je een missie te vinden in het leven en concrete doelen te formuleren.

2. een coach brengt inspiratie om je doelen te realiseren. Coaching laat je inzien dat je gelukkig wordt van het maken van bewuste keuzes.

3. een coach zal je motiveren om vol te houden en niet op te geven. Coaching is de benodigde stok achter
de deur om resultaten te behalen.

4. een coach biedt een veilige afgebakende omgeving om je echt volledig te focussen en te concentreren op jouw persoonlijke doelen. Coaching sessies gaan alleen over wat jij wilt in het leven, niet wat anderen van jouw willen.

5. een coach is een spiegel en ziet wat de beperkingen in je gedrag zijn die jij zelf niet ziet. Coaching zorgt ervoor dat je deze beperkingen uit de weg ruimt en zo de weg vrij maakt voor het bereiken van je doelen.

6. een coach stelt samen met jou een strategie en concreet actieplan samen. Coaching helpt je jezelf te houden aan dit actieplan om zo de successen te behalen die je voor ogen hebt.

7. een coach is een vertrouwensman die echt naar je luistert en zijn aandacht er volledig bij heeft. Coaching biedt een klankbord om al je dromen, twijfels en angsten mee te delen zonder dat hier over wordt geoordeeld en zonder dat je dit later weer terugkrijgt op een onaangenaam moment.

8. alles wat je vertelt bij een coach blijft bij de coach. Coaching biedt volledige vertrouwelijkheid en discretie waardoor je je volledig vrij kunt uiten.

9. een coach houdt je aan je eigen afspraken. Coaching zorgt ervoor dat je geen excuses kunt maken waarom je je dromen niet gaat realiseren.

10. de coach is er om samen met jou je behaalde successen te vieren. Coaching biedt de mogelijkheid om successen echt samen te vieren, iets wat normaal veel te weinig gebeurt.

Ben je klaar om een coach in te huren?

In de dramadriehoek valt niets te halen

What you are aware of you are in control of; what you are not aware of is in control of you.

== Anthony de Mello, spiritueel leider en auteur

Het model van de dramadriehoek

We kennen ze allemaal wel. Van die gesprekken die zonder dat je er grip op lijkt te hebben in no time ontaarden in een groot drama. Verwijten vliegen over en weer en er lijkt geen enkele uitweg meer mogelijk. De Amerikaanse sociaal psycholoog Steven Karpman heeft voor dit fenomeen een toepasselijke naam bedacht: de dramadriehoek.

Dit model is afkomstig uit de Transactionele Analyse, waarin de interactie tussen mensen wordt bekeken vanuit de verschillende rollen die we in kunnen nemen. Volgens Karpman heeft ieder mens drie egotoestanden in zich: de ouder, het kind en de volwassene. De ouder houdt zich vast aan de uitspraken van de eigen ouders en/of opvoeders uit de eerste levensjaren. Het kind reageert primitief en emotioneel. Dit in tegenstelling tot de volwassene, die in het hier-en-nu leeft en dus niet vanuit opgeslagen emoties reageert.

De drie egotoestanden

Als je een gesprek begint, doe je dat dus altijd vanuit een van de drie egotoestanden. En hetzelfde geldt voor je gesprekspartner. Als we allemaal altijd vanuit de volwassene egotoestand met elkaar zouden communiceren, dan zouden er nog maar weinig ruzies zijn. Helaas is de praktijk heel anders. Maar al te vaak reageren wij op basis van eerdere ervaringen en opgekropte irritaties.

Drama ligt altijd en overal op de loer. Een onschuldig bedoelde vraag, kan zomaar de aanleiding zijn voor een fikse ruzie of emotionele botsing. Volgens Karpman is het dan ook niet zozeer de inhoud van de boodschap maar de aard ervan, die bepaalt hoe de ander reageert. Zo sturen wij – zonder ons er misschien bewust van te zijn – voor een belangrijk deel de reactie van een ander.

De drie spelers

Het model van de dramadriehoek maakt daarom niet alleen onderscheid in de rollen die wij spelen, maar ook in de verschillende posities die we binnen een gesprek in kunnen nemen. De dramadriehoek kent drie ‘dramaposities’: de redder, het slachtoffer en de aanklager. Deze drie verhouden zich volgens een vast patroon met elkaar.

De redder is degene die helpt, die meent dat hij of zij weet wat goed is voor een ander en dus vaak uitblinkt in ongevraagd advies.

Het slachtoffer vindt deze afhankelijke positie wel prima en neemt zelf liever geen verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd klaagt deze bij anderen wel steen en been over al het onrecht dat hem of haar wordt aangedaan.

De derde en de laatste speler is de aanklager. Deze wijst anderen op hun tekortkomingen en wil koste wat kost zijn gelijk behalen.

Drama is theater, life, an escape from life, happiness, and sadness all rolled into one.

== Rebekah Adams, auteur

Ben zacht op de persoon en hard op de inhoud

Welke rol je ook inneemt – en dat kan zelfs binnen een gesprek wisselen – het is nooit de juiste. Want de dramadriehoek kent geen winnaars. Wat dat betreft is de overeenkomst met de Bermuda Driehoek groot. Je wordt erin meegezogen en je komt er niet zomaar uit. Al kun je in het geval van de dramadriehoek wel leren om eruit te stappen. Iets wat in het geval van de Bermuda Driehoek nog niemand is gelukt. Dit begint met het erkennen dat je in de dramadriehoek verzeild bent geraakt. Hoe moeilijk dat soms ook is en hoe subtiel de aanwijzingen daarvoor ook zijn.

Zodra je beseft dat je de dramadriehoek bent binnengetreden, is er nog maar een ding dat telt. Heel snel wegwezen! Want daar is voor niemand iets te halen. Natuurlijk kun je dit niet altijd voorkomen. Maar je kunt het wel leren sturen. Ben je bijvoorbeeld bewust van wat je zegt, op welke manier je het zegt en hoe een ander dit kan interpreteren. Maar neem zeker geen blad voor je mond. Ben zogezegd ‘zacht op de persoon en hard op de inhoud’.

Neem beslissingen met een koel hoofd en een warm hart

Neem nooit beslissingen zolang je je in de dramadriehoek bevindt! Beslissingen hoor je namelijk met een koel hoofd en een warm hart te nemen. En niet andersom. Een time out doet dan altijd goed. Slaap er eerst een nachtje over en neem wat constructieve afstand. Maar word niet afstandelijk. Want dan schakel je je emoties uit, en dat is nooit de bedoeling. Bedenk voor jezelf goed wat je wil bereiken en probeer boven de materie te gaan staan. Vraag jezelf daarbij af wat er nu echt aan de hand is en verplaats je ook eens in de positie van de ander. En neem zelf nooit de rol van slachtoffer op je, hoe verleidelijk dit ook kan zijn.

Bereik je doelen eerder

Zodra je zelf uit de dramadriehoek bent gestapt, is het wel wijs om te kijken of je gesprekspartner daar ook in slaagt. Anders is het als communiceren met iemand die dronken is. Het moet nu eenmaal van twee kanten komen. Maar als je er zelf uitkomt, volgt de ander meestal vanzelf. Gebeurt dit niet, dan doe je er goed aan om het gesprek te beëindigen en je af te vragen of dit contact of deze relatie wel toekomst heeft. Gelukkig hoeft het in de meeste gevallen zo ver niet te komen. Want hoe beter je dit soort gesprekken in goede banen leert te leiden, hoe beter het resultaat. Deze sociale vaardigheid komt niet alleen ten goede aan je maatschappelijke carrière – zo is het een belangrijk instrument bij onderhandelingen – maar ook in de privé-sfeer.

Je bereikt je doelen eerder en krijgt er overall een beter leven van.

Wil jij de kwaliteit van jouw leven verbeteren?