Word de nieuwe Steve Jobs, Bill Gates of Joop van den Ende
Het opzetten van een succesvolle onderneming is in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet zozeer een kwestie van een goede opleiding of een groot investeringskapitaal, maar veel eerder een zaak van het leren om optimaal gebruik te maken van de middelen die je voor handen hebt. Managementgoeroe en -auteur Thomas Blekman bepleit in zijn boek ‘Corporate Effectuation – Wat managers kunnen leren van ondernemers!’ dat eigenlijk iedereen het ondernemerschap kan leren aan de hand van 5 simpele principes. Deze 5 beproefde principes van ‘Corporate Effectuation’ worden door nagenoeg alle succesvolle ondernemers toegepast. Ben jij klaar om jezelf in succes onder te dompelen, dan is dit je kans.
1. Het ‘Beter een vogel in de hand’ principe
Wacht niet met het starten van een onderneming op dat ene miljoenenidee dat je in een klap schatrijk gaat maken. Dat doet iedereen namelijk al. Start gewoon met dat wat je wel hebt: je kennis, je netwerk en niet te vergeten alle andere middelen die je tot je beschikking hebt. Gebruik de kansen die zich voordoen en maak daar optimaal gebruik van. Doe het dus met dat wat je wel hebt en focus je niet op alles wat je niet hebt. Want als je leert roeien met de riemen die je hebt, is er veel meer mogelijk dan je ooit had durven dromen.
Never risk more than you can afford to lose
2. Het ‘Hoeveel kan ik hebben?’ principe
Stel jezelf voordat je met een onderneming start de vraag: wat mag het me gaan kosten? Niet alleen op het gebied van de financiële investering, maar ook wat tijdsinvestering en emotionele belasting betreft. Door voor eens en altijd helder te stellen hoever je wilt gaan, bepaal je zelf de kaders waarbinnen jij je lekker voelt, en dus het beste rendeert. Dit principe staat haaks op de benadering van de meeste theoretici, die altijd uitgaan van de vraag: wat levert het je op? Overigens hoeft het bepalen van je grenzen zeker geen begrenzing te zijn voor de mate van je succes. Neem nu Claudia Willems, de oprichtster van Kleertjes.com. Zij stelde een duidelijke limiet aan haar investering en toch groeide zij uit tot de grootste online kledingwinkel van Nederland met 125 medewerkers en een jaaromzet van 15 miljoen euro.
3. Het ‘Gezamenlijk kunstwerk’ principe
Waarom zelf alle risico’s nemen, als je deze ook met anderen kunt delen? Zoek daarom gericht naar gelijkdenkende partijen voor samenwerking op zakelijk gebied. Zo investeert niemand meer dan hij of zij zich eigenlijk kan veroorloven, en samen sta je ook nog eens een stuk sterker. Je kunt gebruik maken van elkaars specifieke kwaliteiten, middelen én netwerk. Vooral dit laatste is van groot belang. Want hoe groter je netwerk, hoe groter de kans op succes. Het is dus de kunst om meer oog te hebben voor partners en minder voor concurrenten. En dat is voor veel ondernemers makkelijker gezegd dan gedaan.
If life gives you lemons, make lemonade
4. Het ‘Onvoorspelbaarheid is okay’ principe
Een vooropgezet plan in je hoofd hebben is goed, maar je moet dit ook los kunnen laten als de situatie er om vraagt. Want iedere nieuwe situatie biedt ook weer kansen, het is alleen de kunst deze te zien en te gebruiken. Het vermogen om flexibel en adequaat met veranderingen om te gaan, is de basis van het ‘Onvoorspelbaarheid is okay’ principe. Zie veranderingen dus niet als bedreigingen, maar als uitdagingen en benut ze in je voordeel.
I think if you do something and it turns out pretty good, then you should go do something else wonderful, not dwell on it for too long. Just figure out what’s next.
== Steve Jobs, oprichter Apple
5. Het ‘De vent maakt de tent’ principe
Als ondernemer ben je sterk van de markt afhankelijk. Trends veranderen en veel ondernemers gaan hierin mee. Beter is het echter zelf de trend te zetten en daarmee zelf de toekomst van je bedrijf te bepalen. Laat je niet leiden door de markt, maar leid zelf de markt. Dit vraagt natuurlijk om durf en ondernemersvisie, maar als je er in slaagt ligt de markt aan je voeten. Het beste voorbeeld van het ‘De vent maakt de tent’ principe is zonder twijfel Steve Jobs, die met Apple een eigen koers koos en uiteindelijk het gelijk aan zijn zijde kreeg.
Ben jij klaar voor succes?
Iedere ondernemer herkent zich wel in één of meerdere van bovenstaande principes. Lastiger is het echter om ze alle vijf in de praktijk toe te passen, terwijl het effect per toegepast principe expansioneel toeneemt. Gelukkig zijn er professionals die jou daar perfect in bij kunnen staan.
Ben je klaar voor duurzaam succes, maar kun je nog wel wat support gebruiken op de weg er naartoe?
Iedere succesvolle ondernemer heeft een ervaren business coach. Want je wilt niet alleen meer dan genoeg geld verdienen, maar ook een sterk lichaam en goede relaties met mensen die je positieve energie geven.